Monday, August 1, 2011

resepi nasi boli terengganu

dah lama rasanya tak makan nasi boli.......try this untuk celebrate besday syafiq....
                                              nasi boli
                                          gulai daging + tulang rusuk
                                            acar timun

Nasi Boli
3 cawan beras biasa
1 cawan beras pulut
6 cawan air
1 btg kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
2 biji bunga lawang
garam
minyak untuk menumis
bahan kisar
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 inci halia
cara....
1. cuci beras + beras pulut masukkan dalam periuk nasi
2. tumis bahan kisar bersama kayu manis , puah pelaga dan bunga lawang hingga naik bau.
3.masukkan air dan garam secukup rasa ke dalam bahan tumisan,biar hingga mendidih.
4. Masukkan air tumisan ke dalam periuk nasi .
5. tunggu sehingga hingga masak

gulai daging

bawang putih
bawang merah
halia
cili kisar
daging fresh
1 sudu besar kerisik
3 sudu besar rempah gulai
rempah tumis (kayu manis,buah pelaga,bunga lawang)
asam keping
garam
gula
cara
1.blend bawang putih,bawang merah,halia.
2. Masukkan bahan kisar ke dalam mangkuk + kerisik + rempah gulai dan kacau.
3. Tumis bahan kisar hingga naik bau..dan masukkan cili + rempah tumis
4. Masukkan daging kacau .....
5. Masukkan air,asam keping ,garam dan gula secukup rasa.

Acar

timun ,karot , kobis ,lada merah,bawang merah (dihiris)
gaulkan garam gula dan cuka
Lagi satu :makan ngan ikan kering atau ikan bilis goreng ..peh...sodap...
                                            ikan kering
                                           4 beradik
                                           ibu n irdina
                                                        my hero

2 comments:

roslantax said...

puas mencari resepi nasi boli ni baru jumpa, masa kecik2 dulu selalu makan kat kenduri, skrg susah nak jumpa, tq soo much, roslan tax

azzahh said...

u r welcome en roslantax